Brak produktów
Opis książki:
Wyobraź sobie, że za pomocą potraw możesz wpływać na emocje innych ludzi. Wyobraź sobie, że jesteś w stanie odkryć wszystkie istniejące smaki. Jeśli to potrafisz, jesteś… baszą smaku.
Imperium osmańskie, XVII wiek. Młody, wybitnie utalentowany kucharz, dzięki ogromnej biegłości w sztuce przyrządzania dań, dostaje się do pałacowej kuchni. Jego celem nie są jednak uznanie czy bogactwa, ale zemsta. Gdy chłopak przekracza mury pałacu, prawda powoli zaczyna wychodzić na jaw. Czyżby już tu kiedyś był? Stopniowo poznajemy sekrety jego dzieciństwa: brutalna masakra na rodzinie sułtańskiej, ucieczka z pałacu, droga do doskonalenia się w sztuce kulinarnej, niezwykli przewodnicy pomagający zdobyć niecodzienne umiejętności, a także Kamer – jego jedyna miłość i największa strata.
Historia pełna aromatycznych opowieści o pasji gotowania, splendorze tureckiego dworu i wielkiej miłości, dzięki której życie smakuje jeszcze wspanialej.
To niezwykła historia, która potwierdza, że przez żołądek można trafić zarówno do pałacu sułtana, jak i serca wybranki. Wysmakowane opisy dań, kultury i zwyczajów Turcji z XVII wieku przenoszą nas i pozwalają poczuć klimat miejsca, które do dziś inspiruje nie tylko smakoszy, lecz także artystów. To jedna z tych książek, dzięki którym możemy przenieść się w czasie i poczuć zapach, smak oraz zobaczyć kolory Stambułu.
Absolutnie do zjedzenia!
Samar Khanafer
www.blogsamar.com
BIOGRAM:
Saygın Ersin
Urodził się w 1975 roku w Manisie w zachodniej Anatolii. Studiował socjologię, a następnie pracował jako dziennikarz, scenarzysta i pisarz. Znany jest przede wszystkim z powieści detektywistycznych. Obecnie mieszka w Izmirze.
Tytuł polskiego wydania: | Basza smaku |
Tytuł oryginału: | Pir-i Lezzet |
Autor książki: | Saygin Ersin |
Tłumaczenie: | Izabella Mazurek |
ISBN: | 978-83-65836-41-0 |
Format: | 135 x 210 mm |
Data wydania: | 23 maj 2018 |
Okładka | Miękka |
Liczba stron: | 384 |
recenzja
"Basza Smaku" Saygin Ersina to według opisu na okładce "historia pełna aromatycznych opowieści o pasji gotowania, splendorze tureckiego dworu i wielkiej miłości, dzięki której życie smakuje jeszcze wspanialej". To jedno zdanie przekonało mnie, że warto wyjść poza swoją czytelniczą strefę komfortu i sięgnąć po coś, po co teoretycznie by się nie sięgnęło.
Jest to książka niezwykła, angażująca nie tylko wzrok, ale także zmysły smaku i węchu. Niesamowita dokładność, z jaką autor opisuje kolejne potrawy, sprawia, że cieknie ślinka podczas czytania. I to tak bardzo, że chce się nawet spróbować tych znienawidzonych porów.
Okazuje się jednak, że kunszt kulinarny głównego bohatera to tylko niezapomniane tło tej powieści. Autor, przeplatając teraźniejszość Kucharza z jego przeszłością, opowiada nam historię trudną, ale jednocześnie piękną. Kulinaria, medycyna, astronomia przeplatają się ze sobą, a to wszystko przyprawione jest wielkimi emocjami, miłością, nadzieją, strachem czy gniewem.
Poza tym powieść ta jest przepięknie wydana, co dodatkowo uprzyjemnia lekturę. A już pierwsze strony tej powieści wciągnęły mnie i dały poczucie, że warto było się na tę lekturę zdecydować. Polecam tę książkę każdemu, kto ma ochotę na przyjemnie spędzony czas. Warto przynajmniej spróbować, by nie żałować później, iż przegapiło się coś wyjątkowego.
P.S. Po książkę sięgnęłam dzięki https://czytampierwszy.pl.