Brak produktów
W pracy przedstawiono współczesną koncepcję agrobiznesu, czym jest i jaką rolę spełnia w zaspokajaniu potrzeb człowieka. Wyjaśniono również różnicę między agrobiznesem i gospodarką żywnościową. Dokonano aktualizacji zagadnień naukowych oraz informacji z zakresu organizacji agrobiznesu. Rozważania w pracy otwiera rozdział Potrzeby człowieka i miejsce wśród nich produktów agrobiznesu. W kolejnych rozdziałach Czytelnik ma możliwość zapoznania się z:
- powstaniem i rozwojem koncepcji agrobiznesu,
- otoczeniem instytucjonalnym agrobiznesu w Polsce,
- charakterystyką agregatów agrobiznesu: zaopatrzeniem, rolnictwem oraz przetwórstwem i obrotem towarowym,
- nieżywnościową sferą agrobiznesu,
- wybranymi rynkami rolnymi: zbóż, ziemniaków, nasion roślin oleistych, mleka, jaj i zwierząt rzeźnych zagadnienia nowe.
Rozważania teoretyczne uzupełnione są studiami przemian w poszczególnych dziedzinach agrobiznesu w Polsce. Książka przeznaczona jest dla studentów różnych kierunków studiów, zwłaszcza ekonomicznych, rolniczych, przyrodniczych, dla nauczycieli szkół rolniczych; powinna również zainteresować działaczy gospodarczych, pracowników administracji i kadrę kierowniczą przedsiębiorstw sfery agrobiznesu.
| Autor | Franciszek Kapusta |
| ISBN | 9788376416861 |
| Rok wydania | Rok wydania: 2012, oprawa: broszurowa |
| Wydawnictwo | Difin |
| Oprawa | broszurowa |
| Ilość stron | 352 |
| Cena detaliczna netto | 52.38 |
| Cena detaliczna brutto | 55.00 |