Brak produktów
Co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską?
Jaka jest historia najpopularniejszego modelu żywieniowego na świecie i co tak naprawdę się na niego składa?
Czym jest helleński slow life i dlaczego Grecy kochają fasolę?
O tym wszystkim przeczytasz w kolejnej, doprawionej smacznymi anegdotami książce Sabiny Francuz, autorki bloga Głodne Kawałki, która od sześciu lat dzieli życie między Kraków i Ateny.
Znajdziesz tu 80 przepisów zarówno na klasyczne potrawy z rodzinnych greckich biesiad i tłocznych tawern, jak i na codzienne szybkie dania, które przygotujesz, wykorzystując składniki z polskich targów, bazarów i lokalnych sklepów.
Poznasz też greckie historie, dzięki którym przetrzesz kulinarne szlaki, zbaczając z utartych turystycznych ścieżek. Kąpiąc się w słońcu, posłuchasz ateńskiego gwaru, pokołyszesz na spokojnym Morzu Egejskim, zajrzysz rybakom do kutrów dobijających do brzegów cykladzkich wysp. I zupełnie niepostrzeżenie dopadnie cię siga siga, grecka recepta na szczęście w zwolnionym tempie
Fawa, keftedes, feta smażona w filo, faszerowany kalmar w cytrynowym sosie z uzo, hilopites z boczniakami i orzechami, tradycyjny chlebek nadziewany rodzynkami i lody tymiankowe z metaxą... Ta książka to smakowita gratka zarówno dla hellenofilów, jak i wszystkich szukających równowagi i spokoju w kulinarnym chaosie.
Zaproś rodzinę, znajomych i nieznajomych do wspólnego stołu i otwórz swoją kuchnię i serce na greckie spojrzenie na jedzenie.
Smacznego lub jak mawiają Grecy !
| Autor | Sabina Francuz |
| ISBN | 9788324084821 |
| Rok wydania | Rok wydania: 2022, oprawa: twarda |
| Wydawnictwo | Koncept |
| Data premiery | 2022-06-01 |
| Oprawa | twarda |
| Ilość stron | 272 |
| Cena detaliczna netto | 57.13 |
| Cena detaliczna brutto | 59.99 |
| Format | 237x172 mm |