Brak produktów
Od pyz sprzedawanych w słoikach na kultowym Bazarze Różyckiego po słodką Zygmuntówkę. Od anchois sprowadzonego przez królową Marię Gonzagę de Nevers po zupę pho, która przyjechała do nas wraz z Wietnamczykami. Od powstańczej plujki po krem z białych warzyw a la Magda Gessler.
Przez 900 lat od założenia miasta stołeczna kuchnia ulegała różnym wpływom. Dzisiaj znajdziemy w niej i wspomnienia po żydowskiej dzielnicy, i kilka dań, które przywędrowały tu wprost z Paryża wraz z królewskimi kucharzami, i nawet spuściznę po czasach rosyjskiego zaboru. Wszystko to tworzy zaskakująco eklektyczny, ale i wyjątkowo smakowity misz masz.
Ta książka to podsumowanie tego, za co kochają stolicę nasze podniebienia.
52 przepisy na dania związane z tym miastem i 52 historie, które sprawią, że waszym marzeniem stanie się jedno: wsiąść do pociągu byle jakiego i zasiąść przy stole w warszawskiej restauracji. Albo też stworzyć małą Warszawę u siebie w kuchni.
| Autor | Paweł Płaczek |
| ISBN | 9788366939707 |
| Rok wydania | Rok wydania: 2021, oprawa: twarda |
| Wydawnictwo | Skarpa Warszawska |
| Data premiery | 2021-10-27 |
| Oprawa | twarda |
| Ilość stron | 240 |
| Cena detaliczna netto | 61.90 |
| Cena detaliczna brutto | 65.00 |
| Format | 250x170 mm |