Brak produktów
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego.
Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień
dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w:
identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowegożywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym;określaniu przyczyn tych problemów;wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie.Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy
poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia
w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości.
Książka Żywienie człowieka a zdrowie publiczne przeznaczona jest dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
| Autor | Jan Gawęcki |
| ISBN | 9788301228637 |
| Rok wydania | Rok wydania: 2023, oprawa: broszurowa |
| Wydawnictwo | Wydawnictwo Naukowe PWN |
| Data premiery | 2023-03-17 |
| Oprawa | broszurowa |
| Ilość stron | 570 |
| Cena detaliczna netto | 99.05 |
| Cena detaliczna brutto | 104.00 |
| Format | 235x165 mm |